Hogyan követhetők a számítógépek hardvereinek és a szoftvereinek a változásai?

BE Product imageAE Product image

A Változáskezelő nagy mértékben megkönnyíti a rendszergazdák életét, mivel CSV-riportfájlok vagy AIDA64-riportokat tartalmazó SQL adatbázis alapján láthatóvá és nyomon követhetővé teszi a számítógépes hálózatban bekövetkező változásokat. A modulban két vagy több riport készítése között bekövetkezett változásokat láthatjuk, illetve csoportosíthatjuk hétféle szempont szerint: Számítógép, Felhasználó, Dátum, Dátum / idő, Esemény, Komponens, Teljes lista. A már beállított adatbázisunkban vagy fájlokban található riportokat az „Indítás” gombra kattintva tölthetjük be.

A Változáskezelő a különböző időpontokban készített riportok közti eltérések kimutatására használható. Ha valós időben szeretnénk követni a hardverek állapotát, változásait, illetve a szoftverek változásait, használjuk a riasztás funkciót !


A Beállítások menüben, az Általános fülön megadhatjuk, hogy az adatbázisunkból vagy a CSV-riportfájlokat tartalmazó mappából olvassa-e be a riportokat a Változáskezelő. A leltárhoz azért ajánlott CSV-formátumú riportfájlokat választani, mert csak ezeket tudjuk később esetleg adatbázisba importálni. Ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy a Riportkonvertáló modul segítségével XML-formátumú riportunkat CSV-fájllá alakítsuk.


A Szűrés fülön állíthatjuk be, miként legyenek dátum szerint szűrve a Változáskezelőben megjelenített riportok. Kilistázhatunk minden eseményt vagy csak az utóbbi néhány nap eseményeit, de egy adott időintervallumra is szűrhetünk. Ez megkönnyíti a keresést a változások között, így szűrhetünk csak heti eseményekre is, mert nem feltétlenül akarunk minden elkészült riport között változást keresni.


A Komponensek fül alatt lehet megadni, hogy mely komponensek szerepeljenek a Változáskezelő listájában – ezzel tovább szűrhetjük a riportjainkat. Lehetséges, hogy a riportunk több információt tartalmaz, mint amire szükségünk van, ekkor jön jó a Komponensek szűrése. Ha például csak hardveres összehasonlítást akarunk elvégezni, akkor csak annyi a dolgunk, hogy a HW-komponenseket jelöljük ki.


A Kivételek fül alatt lehetőség van arra, hogy számítógépeket vagy felhasználókat mellőzzünk a listázásból, így ezek nem fognak megjelenni a Változáskezelőben. Ha például nem akarjuk az összes számítógép változásait ellenőrizni, akkor ezeket a kihagyott számítógépek listájához adhatjuk, és ugyanígy felhasználókat is kihagyhatunk a Változáskezelőből. A már meglévő kivételeket bármikor módosíthatjuk, illetve törölhetjük.


Az éppen megnyitott fülön látható változásokról gyors riportokat készíthetünk TXT-, HTML-, MHTML-, XML- vagy CSV-fájlba.