Szoftveranalitika

XE Product imageBE Product imageAE Product imageEE Product image

?Az AIDA64 nagy mennyiségű információt gyűjt össze a telepített programokról, termékkulcsokról, biztonsági alkalmazásokról és Windows-beállításokról. A szoftver listázza a betöltött folyamatokat és szolgáltatásokat, a DLL-fájlokat, az automatikusan induló alkalmazásokat, sőt még a látogatott weboldalakat is.

Az AIDA64 nem csupán a hardverről szolgál rendkívül részletes információkkal, hanem az operációs rendszerről és a telepített szoftverekről is. A futó folyamatok és szolgáltatások, a DLL- és AX-fájlok, telepített Windows-frissítések, valamint az elérhető illesztőprogramok mellett az automatikusan induló alkalmazásokat, az ütemezett feladatokat, az installált betűkészleteket, sőt még az Internet Explorerrel meglátogatott weboldalakat és a Windows intéző által megnyitott fájlokat is képes kilistázni. Statisztikátkészít a Windows üzemidejéről, és azt is felfedi, hogy összesen hány “kékhalált” élt meg a rendszer.

Az AIDA64 arra is lehetőséget ad, hogy módosítsunk egyes, a szoftverkörnyezetet érintő beállításokat. Például szolgáltatásokat indíthatunk el vagy állíthatunk le; törölhetjük a böngészési előzményeket, vagy eltávolíthatunk elemeket az automatikusan induló folyamatok közül – mindezt külső alkalmazás használata nélkül.

Fájlkereső funkciója* lehetőséget ad arra, hogy megadott kiterjesztésű fájlokat keressünk vele a klienseken, és ezek listáját elmentsük a riportokba. Ha például arra kíváncsi a rendszergazda, hogy milyen médiafájlok találhatók a vállalati PC-ken, az AIDA64 a csupán néhány kattintást igénylő paraméterezés után elkészíti a listát. Ugyanígy ellenőrizhető a szoftverrel, hogy egy adott fájl vagy mappa megtalálható-e a klienseken. Ez a lehetőség olyan programok felkutatására is használható, melyek nem hagynak nyomot a Windows telepített alkalmazásainak listáján.

A szoftver ezen felül a Windowsban elérhető környezeti változókat is kilistázza, és megjeleníti az eseménynaplót, melyben az eligazodást szűrőkkel segíti.

* A fájlkereső funkció nem található meg az AIDA64 Extreme és AIDA64 Engineer kiadásokban.