Hogyan lehet parancsokat kiadni egyszerre az összes távoli számítógépnek?

BE Product image

Az AIDA64 Business változatában a távoli számítógépeken parancsokat is végre tudunk hajtani a távoli megfigyelés szolgáltatás segítségével.

Kapcsolódás

A szolgáltatás használatához a kijelölt központi számítógépünkön nyissuk meg a „Távoli” menü alatt a „Távoli számítógépek megfigyelése” panelt! Ezzel tudunk majd kapcsolódni azokhoz a gépekhez, amelyeken engedélyezve van a hozzáférés. Az alábbi képen látható, hogy nincs kapcsolat távoli számítógéppel. Távoli kapcsolat létesítéséhez az ablak üres területén bárhol kattintsunk jobb egérgombbal, majd a felugró menüben görgessünk a „Távoli megfigyelés” menüpontra, végül pedig válasszuk ki a „Távoli számítógépek...”-et!


Itt adhatjuk meg, hogy egy vagy több számítógéphez szeretnénk-e kapcsolódni. Ha egyetlen géphez akarunk csak csatlakozni, IP-címet vagy számítógépnevet is megadhatunk. Több hálózat használata esetén kereshetünk a hálózat nevének kiválasztásával vagy az IP-tartomány megadásával is.


Az OK gomb megnyomása után a Kapcsolódás fül alatt már látjuk is a kiválasztott IP-címeket, melyekhez megpróbál a szoftver kapcsolódni. Azokat a kliensszámítógépeket, melyekhez sikeresen csatlakoztunk, a „Csatlakoztatva” fül alatt látjuk. Ha vannak a listában olyan PC-k, melyekhez valaki más is kapcsolódott már, akkor ezek IP-címeit a „Foglalt” fül alatt listázza a program, míg a többi IP-cím a „Hiba” fül alá kerül. A „Nincs csatlakoztatva” fül alatt a későbbiekben megtaláljuk azoknak a gépeknek az IP-címét, amelyekhez egyszer már sikerült csatlakozni.

A sikeres vagy sikertelen kapcsolódást a kliensszámítógépeink a tálca értesítési területén buboréküzenettel jelzik, és a kapcsolat ideje alatt az AIDA64 ikonja piros színűre vált. Az ikont és a buborék üzenetet a /SILENT kapcsolóval el lehet rejteni.

Parancsok kiadása és értesítések küldése

A „Távoli számítógépek megfigyelése” modulban könnyedén kijelölhetjük akár az összes számítógépet is a SHIFT billentyű segítségével. Az így kiválasztott számítógépeken bármilyen parancs kiadható, aminek végrehajtásához van jogosultsága a távoli számítógépen bejelentkezett felhasználónak.


Ha rákattintunk a „Távoli” menüpontra, vagy a kijelölt számítógépek egyikén jobb egérgombbal kattintunk, megjelennek azok az alapértelmezett műveletek, melyek közül választhatunk.

Felhasználók értesítése

Ezt a funkciót bármilyen üzenet továbbítására használhatjuk, például értesíthetjük a felhasználókat az általunk végrehajtott változásokról.


A felhasználók számítógépein az üzenetünk azonnal meg fog jelenni egy buboréküzenetben, amelyre akár válaszolni is tudnak, ha rákattintanak.


A parancs

A kijelölt számítógépekre kattintsunk jobb egérgombbal, majd válasszuk a Műveletek / Program futtatása menüpontot, így a kijelölt számítógépeken egyszerre kiadhatunk bármilyen parancssori parancsot, amihez a távoli számítógépen bejelentkezett felhasználónak jogosultsága van.