Hogyan kaphatok azonnali értesítést a hardveres és szoftveres változásokról?

XE Product imageBE Product imageAE Product imageEE Product image

Az AIDA64 Business és Network Audit nem csupán a különböző időpontokban készült riportok között bekövetkező változások követésére ad lehetőséget, hanem képes azonnali értesítéseket is küldeni a hardver- vagy szoftverkörnyezetben történt változásokról. A program többféle csatornán tud valós időben riasztást küldeni egy sor eseményről, potenciális hibáról.

Ezt a funkciót a Fájl / Beállítások / Hálózati riasztás pontban tudjuk konfigurálni. Ezen a lapon megadható, hogy milyen időközönként ellenőrizze a riasztási eseményeket a szoftver, illetve az is, hogy milyen gyakran küldjön értesítést ugyanarról a problémáról. Ez utóbbi opcióval („Várakozás a riasztás ismétléséig”) azt határozhatjuk meg, hogy milyen gyakran küldje ki újból a szoftver ugyanazt a figyelmeztetést, ha a riasztási esemény változatlanul fennáll. Például: ha a vírusirtó adatbázisa valamilyen oknál fogva hosszú időn keresztül nem frissül, és a riasztás várakoztatása 4 órára van állítva, négyóránként, azaz naponta hatszor kapunk figyelmeztetést.

Ezen túl itt kiválaszthatjuk azt is, hogy a rendszerkonfigurációs adatokat az aktuális felhasználó TEMP mappájában vagy a rendszermeghajtó főkönyvtárában akarjuk-e tárolni.


Riasztási módok

A szoftver a következő riasztási módokat biztosítja, értelemszerűen ezek közül egyszerre akár többet is választhatunk:

Figyelmeztető ablak megjelenítése

A figyelmeztető ablak a helyi gépen fog megjelenni.

E-mail értesítés küldése az alábbi címre

Ehhez az opcióhoz előbb be kell állítani az e-mail fiókunkat a Beállítások / E-mail lapon. A beállítások helyes működése a Teszt gombbal ellenőrizhető.

Bejegyzés küldése az alábbi naplószerverre

A naplószerver-beállítások a Teszt gombbal ellenőrizhetők. Ha valamilyen oknál fogva az üzenet nem küldhető el a naplószervernek, esetleg nem jelenik meg hibaüzenet, akkor ellenőrizni kell, hogy elérhető-e a naplószerver.

Windows-üzenet küldése az alábbi számítógépre

Ez a funkció a Windows Messaging réteget használja, a működéséhez szükség van a Messaging szolgáltatás bekapcsolására. A funkció működése a Teszt gombbal ellenőrizhető.

Bejegyzés írása az alábbi TXT-naplófáljba

E funkcióval a megadott elérési útvonalon található szöveges fájlba naplózhatjuk a riasztási eseményeket. Hálózati környezetben a klienseknek írási jogot kell adni a naplófájlhoz!

Bejegyzés írása az alábbi HTML-naplófájlba

E funkcióval a megadott elérési útvonalon található HTML-fájlba naplózhatjuk a riasztási eseményeket. Hálózati környezetben a klienseknek írási jogot kell adni a naplófájlhoz!


Riasztási események

E menüpontban választhatjuk ki azokat a riasztási eseményeket, melyekről értesítést kérünk. Összesen 14 riasztási esemény közül választhatunk:

Szoftverrel kapcsolatos események

 • Elavult vírusadatbázis esetén megadható, hogy hány napos elévülés után kapjunk riasztást.
 • Szoftvertelepítés / -eltávolítás
 • Szolgáltatástelepítés / -eltávolítás
 • „Automatikus indítás” lista változása
 • Hálózati megosztások változása
 • Számítógépnév megváltozása
 • Winlogon Shell megváltozása

Hardverrel kapcsolatos események:

 • Ha a rendszermeghajtón egy általunk megadott értéknél kevesebb szabad hely érhető el.
 • Ha bármely meghajtón egy általunk megadott értéknél kevesebb szabad hely érhető el.
 • Ha a lemezhőmérséklet magasabb, mint az általunk megadott érték.
 • PCI-eszközök listájának változása.
 • USB-eszközök listájának változása.
 • SMART várható merevlemez-meghibásodás.
 • Rendszermemória méretének változása.

A hardver állapotával kapcsolatos riasztások

Az AIDA64 meghatározott kiadásai a fentieken kívül képesek a hardverek egészségi állapotával kapcsolatos mutatók kritikussá válása esetén is riasztást küldeni. Ez a lehetőség az AIDA64 Extreme, az AIDA64 Engineer és az AIDA64 Business változatban adott, és a Fájl / Beállítások / Hardverfigyelés / Riasztás oldalon konfigurálható.

Itt tudjuk bekapcsolni a riasztást, illetve megadni, hogy milyen időközönként kapjunk értesítést egy adott eseményről. Ez utóbbi beállítási lehetőség olyan esetekre vonatkozik, amikor a riasztási esemény hosszabb ideig fennáll, például egy ventilátor leáll, és nem indul el újra.


Riasztási eseményeket az „Új” gombra kattintva tudunk egy listából kiválasztani, illetve a már hozzáadott elemeket a „Módosítás” gombra kattintva szerkeszthetjük. A riasztási elemeknek egyedi címkét adhatunk. Meg kell határoznunk azokat a küszöbértékeket is, melyek elérése esetén a szoftver riasztást küld, ehhez ki kell tölteni „Az érték kisebb, mint” és/vagy „Az érték nagyobb, mint” mezőt.

Azt, hogy milyen módon kapjunk értesítést a riasztási esemény bekövetkezéséről, az „Intézkedések” fülön állíthatjuk be. Itt a következő lehetőségek közül választhatunk: figyelmeztető ablak megjelenítése; számítógép leállítása; általunk kiválasztott, WAV-formátumú hang lejátszása; általunk kiválasztott program vagy parancs futtatása; illetve értesítő e-mail üzenet küldése (ennek tárgy mezőjét is megadhatjuk). E-mail küldés esetén meg kell adnunk az e-mail küldési beállításokat a Beállítások / E-mail oldalon.